Ali je zobna pasta z ogljem varna za vaše zobe?

by adminpimp

Ali je zobna pasta z ogljem varna za vaše zobe? Ste videli slike v viru prijatelja na Instagramu? Nenavadna črna sluz je razmazana po nasmejanem nizu zob? Ste prebrali fantastične trditve o močnejših, bolj belih zobeh tega nenavadnega, trendovskega izdelka?

Zobna pasta z ogljem se je pridružila maskam za obraz z ogljem in sladoledu z ogljem na seznamu izdelkov, ki so del tega trenda z ogljem.

Ljudje iščejo izdelke, ki vsebujejo oglje, iz več razlogov, nenazadnje pa zato, ker se dojema kot naravni izdelek.

Naravno vprašanje, ki si ga je treba zastaviti, in res pomembno, o katerem je treba razmisliti, ali je zobna pasta z ogljem varna? Ali je varna, ne le za človekovo zaužitje, saj je vsa zobna pasta podvržena nenamernemu zaužitju, ampak ali je varna za zobno sklenino?

Na žalost se zdi, da odgovora preprosto ne vemo.

Ali je zobna pasta z ogljem varna za vaše zobe?

Čeprav je vsekakor najboljša sestavina tega trenutka, oglje ni nova sestavina za ustno nego. Stari Grki in Rimljaniso bili znani po tem, da vključujejo fino zmleto oglje v svoje formule za čiščenje zob.

Vključevanje oglja v izdelke za ustno nego se je nadaljevalo v tridesetih in štiridesetih letih 20. stoletja, s formulami, ki so jih oglaševali v Združenih državah. Zanimivo je, da sta bila oba izdelkanevarens strani Ameriškega zobozdravstvenega združenja.

Naravna privlačnost oglja

Oglje je naravni izdelek. Aktivno oglje nastane s sežiganjem naravnih materialov in predelavo v fin prah. Nastali porozni prah je bil dolgrabljenov bolnišničnih urgentnih oddelkih za absorpcijo določenih kemikalij in zdravljenje nekaterih zastrupitev in prevelikih odmerkov.

Pomembno si je zapomniti, da varnost za enkratno uporabo še ne pomeni univerzalne varnosti. Samo zato, ker milo varno očisti vaše roke, še ne pomeni, da želite pojesti veliko količino.

Kaj pravi znanost?

Na žalost ni veliko raziskav o uporabi aktivnega oglja v zobni pasti. Zobne paste same trdijo, da boste imeli bolj bele zobe in da imajo razstrupljevalne koristi.

Izraz razstrupljanje pravzapravnima posebnega znanstvenega pomenana etiketi, zato ni študij o tej trditvi. Tukaj je ena študija iz leta 2017opazovanje, kako oglje spreminja površino zobne sklenine.

Ugotovilo je, da imajo površine, ščetkane z zobno pasto iz oglja, bolj grobo površino.

Kaj vemo o zobnih pastah z ogljem?

Drgnjenje z zobno pasto z ogljem lahko odstrani površinske madeže, saj je zelo abrazivna. Vemo, da so hrapave emajlirane površine bolj dovzetne za prihodnje madeže in propadanje.

Fluorid v zobni pasti iz ogljase lahko absorbirav oglje in manj na voljo zobem. Zobna pasta z ogljem lahko tudi poškoduje kompozitne zalivke ali druge zobne restavracije in se lahko nabere na robovih restavracij, kar povzroči sive črte na zobeh.

Za nekoga, ki nima občutljivih zob ali restavracij, je lahko dobro oblikovana zobna pasta z ogljem varna za občasno uporabo, vendar preprosto nimamo dovolj informacij, da bi vedeli.

Po drugi strani pa je prikazan nanohidroksiapatit izboljšati sklenino površine. Če želite izboljšati svoje zobe, zobni gel, ki vsebuje biološko razpoložljiv nanohidroksiapatit je lahko rešitev, ki jo iščete.

Mogoče te zanima tudi