Ali lahko odščetkamo karies?

by adminpimp

Karies je eno najpogostejših neprijetnosti v ustni votlini. Na žalost se mnogi ljudje izogibajo zdravljenju svojih zob, morda zaradi finančnih omejitev ali drugih razlogov.

CDC ocenjuje, da ima približno 25 odstotkov odraslih Američanov vsaj en nezdravljen karies. Stanje poskušajo zdraviti z domačimi zdravili ali s ščetkanjem, da preprečijo napredovanje.

Toda ali lahko očistite karies? Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti odgovor na vprašanje in pravilen način zdravljenja kariesa.

Kaj je karies?

Karies je zgodnja stopnja progresivne zobne gnilobe. Kadarkoli uživamo sladkano ali škrobno hrano, se z isto hrano hranijo tudi bakterije v naših ustih.

Da pa bakterije prebavijo sladkorje, sproščajo kisline, ki so škodljive za naše zobe. Te kisline se združijo z bakterijami in delci hrane, ki na zobeh tvorijo biofilmsko oblogo, imenovano zobne obloge.

Z vsakodnevnim ščetkanjem in nitkanjem se lahko znebite zobnih oblog. Toda če ne sledite ustrezni ustni higieni, kisline v zobnih oblogah razjedajo plast zobne sklenine in povzročijo odprtine ali vrzeli, imenovane karies.

Kako izgleda karies? Videti je kot luknja na vrhu ali ob strani zoba. Če zobne gnilobe ne zdravimo, gre pod plast zobne sklenine in prizadene plasti dentina in pulpe. To bo povzročilo okužbe, abscese, bolečino in sčasoma izgubo zob.

Torej, ali lahko očistite karies?

Če se vam je pojavil karies, vendar ne morete obiskati zobozdravnika, se morda sprašujete, ali ga je mogoče zdraviti doma. Na žalost je odgovor ne.

Ko se na zobeh pojavi zobna gniloba, jo lahko zdravi le zobozdravnik. Odlašanje z zdravljenjem bo le povzročilo nadaljnjo propadanje vašega zoba.

Ta video prikazuje jamico in razpoko ter zobno gnilobo. Prikazuje, kje se težave pojavljajo in kako jih najbolje preprečiti.

Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko naredite za obvladovanje stanja, vendar le za kratek čas. Če imate zobobol, vam lahko nelagodje olajša jemanje zdravila proti bolečinam. Zobe si lahko umivate z zobno pasto s fluorom in s tem vzdržujete vaše ustne higiene in preprečite nadaljnji razvoj kariesa.

Grgranje z antibakterijsko vodo za izpiranje ust prav tako lahko pomaga pri zobnih oblogah in preprečiti napredovanje kariesa. A vse to so le začasne rešitve. Pomembno je, da obiščete zobozdravnika takoj, ko opazite karies.

Kako se znebiti kariesa

Edini način, da se znebite kariesa, je obisk zobozdravnika. Zobozdravnik se lahko znebi pravkar nastalih majhnih kariesov s profesionalnim zdravljenjem s fluoridom.

Fluor v veliko večji količini od tistega, ki ga najdete v vodi iz pipe ali zobni pasti, tako da lahko remineralizirajo vaše zobe.

Če je vaš karies dobro razvit, bo zobozdravnik za zdravljenje uporabil zobne zalivke ali krone. Hudi primeri kariesa lahko zahtevajo ekstrakcijo zoba, da se preprečijo okužbe, abscesi in bolečina.

Kako preprečiti karies

Ali umivanje zob preprečiti karies? Da, ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan veliko prispeva k preprečevanju kariesa. Toda samo ščetkanje ne more preprečiti kariesa.

Zobozdravniki priporočajo uporabo zobne paste s fluoridom pri ščetkanju, saj to pomaga okrepiti vašo sklenino pred kislinami v plaku. Z uporabo zobne paste oziroma zobnega gela z nano hidroksiapatitom bo dodatno pripomogel pri popravljanju teh gradnikov sklenine.

Prav tako morate vsakodnevno uporabljati zobno nitko, da odstranite delce hrane, ki so se zataknili na mestih, ki jih vaša zobna ščetka ne doseže. Drug pomemben korak, ki ga morate storiti, da preprečite karies, je paziti na prehrano.

Sladka hrana in pijača ter navada prigrizkov med obroki povečujejo verjetnost zobne gnilobe in kariesa. Nekateri ljudje so tudiz večjim tveganjem za razvoj kariesa.

Na primer, če imate suha usta, so vaši zobje s slino manj zaščiteni pred kislinami v plaku, zato morate še posebej paziti, da preprečite karies s pitjem več vode ali žvečenjem gumijev brez sladkorja.

Zadnja beseda o tem, ali lahko s ščetko očistite kariesni zob

Kariesni zob je pogosto stanje, za katerega mnogi mislijo, da ga lahko odstranijo. Umivanje zob dvakrat na dan z zobno pasto s fluoridom veliko prispeva k preprečevanju kariesa.

Toda ko enkrat imate karies, je edini način, da se ga znebite, da obiščete zobozdravnika. Dlje kot doma negujete karies, večji bo narasel in lahko sčasoma povzroči izgubo zoba.

Torej, če imate karies, poiščite dobrega zobozdravnika blizu vas in se naročite na pregled in svetovanje o zdravljenju.

Mogoče te zanima tudi