Ali modrostni zobje povzročajo slab zadah?

by adminpimp

Če ste mlada odrasla oseba, ki trpi za zadahom iz ust, se morda sprašujete: “Ali modrostni zobje povzročajo slab zadah?”

Odgovor, tako kot pri mnogih zobozdravniških vprašanjih, je “možno.” Obstaja nekaj načinov, na katere lahko modrostni zobje povzročijo slab zadah:

  • Ko izrastejo, lahko zgornji modrostni zobje dražijo vaše sinuse, kar povzroči blokade, okužbe sinusov in slab zadah zaradi sinusne drenaže v grlu.
  • Če so vam izraščajoči ali udrti modrostni zobje razdražili sinuse, morda vplivajo na vaše dihanje ponoči. To lahko povzroči, da med spanjem dihate skozi usta namesto skozi nos, kar izsuši vaša usta in lahko povzroči dodatno aktivnost bakterij, ki povzroči slab zadah.
  • Če so vaši modrostni zobje prizadeti in ne morejo čisto vstopiti, lahko ujamejo hrano in bakterije, dražijo vaše dlesni in poškodujejo druge zobe. Vse te stvari lahko prispevajo k vrsti bakterijske okužbe, ki lahko povzroči slab zadah.
  • Če so vam pred kratkim odstranili modrostne zobe, lahko proces celjenja včasih povzroči slab zadah. Toda takšen vonj in okus je treba odpraviti s spiranjem s slano vodo. Če izpiranje s slano vodo ne odpravi slabega zadaha iz vaših modrostnih zob, imate morda okužbo.

Morda ste opazili, da je rdeča nit vseh teh vzrokov ta, da bakterijska okužba povzroča slab zadah. Kako odpraviti slab zadah od vaših modrostnih zob je odvisno od tega, kje je okužba in kako dolgo jo imate.

Ali modrostni zobje povzročajo slab zadah?

Kako se torej znebiti slabega zadaha iz modrostnih zob? Če sumite, da je vaš zadah povezan z modrostnimi zobmi, je prvi korak, da se pogovorite s svojim zobozdravnikom.

Z nizom rentgenskih žarkov lahko ugotovite, ali vaši modrostni zobje izraščajo, če so prizadeti, in kako so povezani z vašimi sinusi.

Težave z dihanjem, povezane s sinusi

Če je težava v glavnem povezana s sinusi, vam bo zobozdravnik verjetno naročil, da pokličete svojega zdravnika. Antibiotiki in peroralni steroidi se pogosto uporabljajo za zdravljenje okužb sinusov, vaš zdravnik pa vam lahko priporoči tudi nosni steroid ali fiziološko raztopino za izpiranje nosu, ki pomaga ohranjati vaše sinuse čiste, ko vam izraščajo modrostni zobje.

Dihanje skozi usta

Če dihanje skozi usta prispeva k slabemu zadahu zaradi modrostnih zob, boste morda morali uporabiti tekočino za izpiranje ust, da zmanjšate vpliv suhih ust na rast bakterij. Iste bakterije, ki povzročajo slab zadah, lahko povzročijo tudi karies, in ko nimate dovolj sline, kislina, ki jo te bakterije proizvajajo, razjeda vaše zobe.

CariFree ima širokopaleto izdelkov, ki jih lahko uporabljate doma za uravnoteženje pH-vrednosti vaših ust, odstranjevanje bakterij, ki povzročajo karies, in spodbujanje remineralizacije vaših zob.

Impaktirani modrostni zobje

Če so vaši modrostni zobje prizadeti, bo večina zobozdravnikov priporočila operacijo za njihovo odstranitev. Impaktirani zobje prihajajo pod kotom, ki bo poškodoval vašo čeljust ali druge zobe. Ne bodo prišli čisti. Slab zadah je eden od znakov, da težave povzročajo prizadeti zobje.

Dobro je odstraniti zobe, preden situacija postane nujna. Dobro načrtovana operacija modrostnega zoba povzroči manj zapletov. Glede naKlinika Mayo, je večina operacij modrostnega zoba enostavna in ne zahteva ponovnega obiska.

Ena izjema od tega pravila je, če imate po operaciji slab zadah, ki ne izgine, ko rano očistite s fiziološko raztopino. Slab zadah je znak, da se v vaših ustih razmnožujejo nezdrave bakterije. Po oralni operaciji je lahko znak okužbe, še posebej, če je kombinirana z bolečino in oteklino na mestu operacije.

Če so se okužile dlesni na mestu modrostnih zob, boste morda morali jemati antibiotike, da odpravite okužbo. V redkih primerih boste morda potrebovali nadaljnji pregled pri oralnem kirurgu, da pregleda rano ali izvede dodaten poseg.

Torej, če se sprašujete, “kako dolgo vaš zadah smrdi po odstranitvi modrostnega zoba”, se posvetujte s svojim kirurgom.

Drugi vzroki za slab zadah

Čeprav lahko modrostni zobje povzročijo slab zadah, niso najpogostejši vzrok. Tudi če ste v poznih najstniških letih ali zgodnjih 20-ih, večpogosti vzroki za slab zadahvključujejo alergije, prehlad sinusov, slabo dihanje med spanjem, izbiro prehrane in običajne, vsakdanje bakterije, ki kolonizirajo vaša usta.

Če vas skrbi slab zadah, o tem obvestite svojega zobozdravnika. Na voljo so testi in presejalna orodja, ki vam pomagajo odkriti osnovni vzrok in poiskati zdravljenje, da boste lahko prepričani v svoj nasmeh.

Mogoče te zanima tudi