Amalgamska ali kompozitna zalivka – katera je boljša?

by adminpimp

Amalgamska ali kompozitna zalivka – katera je boljša?

Včasih, ko iščemo preprost odgovor na vprašanje, nepričakovano naletimo na zapleten argument. Takšne so pasti iskanja preprostega odgovora, katere zobne plombe so najboljša izbira za zdravljenje zobnega kariesa.

Glede na zapletenost situacije je čas za obračun zobnih zalivk!

V tem kotu, ki prihaja z dolgoletnimi izkušnjami, je naš prvi tekmec, zobna amalgamska zalivka. In v drugem kotu, oster mladi tekmec, kompozitna zalivka, ki se spopada z uveljavljenim prvakom.

Gremo na prvi krog dvoboja …

Življenjska doba zobnih zalivk

Amalgamske zalivke zadajo prvi udarec v tem krogu z dolgoletnim slovesom trajnosti. Pričakovana življenjkska doba je od 10 do 15 let.

Študije o življenjski dobi amalgamskih in kompozitnih zalivk pogosto navajajo, da naj bi amalgamske zalivke trajale dlje kot kompozitne, poleg tega pa naj bi bile bolj učinkovite pri večjem kariesu.

Kompozitne plombe se vračajo, vendar novejše študije kažejo, da lahko izboljšave materialov, ki se uporabljajo za kompozitne zalivke, in izboljšana tehnika pri uporabi kompozitnih zalivk naredijo kompozitne zalivke zanesljive in uspešne, primerljivo z amalgamskimi zalivkami.

Rezultat tega kroga je, da je potrebnih več informacij, da bi se prepričali, ali so trenutni kompozitni materiali in tehnike zapolnili vrzel v vzdržljivosti z amalgamskimi zalivkami.

Če želite izbrati preizkušen in resnično dolgotrajen material, je amalgam na voljo. Če se odločite za uporabo kompozitov, obstaja veliko razlogov, da verjamete, da ste se odločili razumno.

Estetski del

Ta krog gre za kompozitne zalivke, brez tekmovanja. Kompozitne zalivke se včasih imenujejo bele plombe. Videti so kot naravni zobje in izkušen zobozdravnik lahko v večini, če ne v vseh primerih, zmeša barve, da se ujemajo z obstoječo zobno površino.

Kompozitne zalivke v barvi zob so še posebej primerne za zalivke na sprednjih zobeh, kjer bi bila zalivka vidna. Zaradi kompozitne zalivke boste videti, kot da sploh nikoli niste imeli zalivke.

Po drugi strani pa so amalgamske zalivke srebrne barve in ostanejo vidne. Medtem ko so pri zadnjih zobeh morda subtilni, kjer jih ljudje manj verjetno vidijo in opazijo, jih je pri sprednjih zobeh težko zgrešiti.

Nekateri ljudje med ščetkanjem in nitkanjem ne marajo videti srebra v zadnjem delu ust, tudi če ga drugi ne vidijo.

Kompozitne zalivke so kozmetično bolj zaželene za mnoge bolnike.

Varnost amalgamskih in kompozitnih zalivk

Oba tekmovalca se bosta v tem krogu izkazala. Amalgamske zalivke lahko vsebujejo živo srebro, zaradi česar imajo številni pacienti pomisleke glede njihove uporabe.

Podobno kompozitne zalivke lahko vsebuje BPA, kemikalijo, ki jo mnogi ljudje skrbijo tudi za notranjo uporabo.

Oboje brsti zalivk sta bili raziskani in veljajo za varne za uporabo. Zobozdravnikom je na voljo tudi nekaj zobnih kompozitov brez BPA.

Ta krog je nekaj podobnega žrebu. Če imate pomisleke glede materialov, uporabljenih v vaših plombah, se pogovorite s svojo ekipo za zobozdravstveno oskrbo, preden naredite kakršne koli plombe, in se prepričajte, da razumete in se strinjate s svojim načrtom nege.

Cenovna dostopnost amalgamskih in kompozitnih zalivk

Amalgamske zalivke zmagajo ta krog.

Vstavljanje amalgamskih zalivk je na splošno cenejše kot kompozitne zalivke, in ker amalgamske zalivke veljajo za trajnejše od kompozitnih zalivk, so lahko dolgoročni stroški amalgamskih zalivk nižji, saj jih je treba manj pogosto menjati.

Pri zobozdravniku koncesionarju boste lahko za določene zalivke uporabili vaše zdravstveno zavarovanje, vendar je na žalost v večini primerov za belo plombo potrebno doplačilo.

Torej, jasen zmagovalec v tem obračunu materialov zobnih zalivk ….

Ste vi

Bolniki, ki si vzamete čas za učenje in izobraževanje o svojih odločitvah v zdravstveni oskrbi, zmagate, saj lahko učinkoviteje sodelujete pri oskrbi in se počutite bolj samozavestni glede oskrbe, ki jo prejmete.

Ne glede na to, ali vi in ​​vaš zobozdravnik izberete kompozit, amalgam ali kombinacijo obojega, ste lahko del pogovora in pomagate zagovarjati in izbrati rešitev, ki je prava za vas.

Mogoče te zanima tudi