Kaj je karies in kaj ga povzroča?

by adminpimp

Kaj je karies? Zobni karies, običajno imenovan zobna gniloba, je najpogostejša oblika zobne bolezni, s katero se srečamo.

Poleg tega, da je najpogostejši, ga je tudi najlažje preprečiti in zdraviti. Če sumite, da imate zobni karies, vam bo ta članek pomagal vedeti, kako ga preprečiti in kakšne možnosti zdravljenja so na voljo.

Kako odkriti zobni karies

Karies se lahko razvije na dveh mestih:

 1. Na vrhu zob med trdimi grebeni. Te vrste so znane kot okluzijski karies. Opazite jih lahko tako, da poiščete temno rjave madeže vzdolž pregibov v kotičkih in špranj na vrhu zoba.
 2. Na površinah med zobmi. Te vrste so znane kot interproksimalni karies. Podobno kot pri okluzalnem, je interproksimalni karies mogoče vizualno prepoznati kot temne ali rjave lise vzdolž zobne površine med dvema zobema.

Za povprečnega človeka obstaja tveganje, da zobni karies napačno prepozna kot navadno obarvanje zaradi rednega uživanja temnih tekočin, kot je kava ali kajenje.

Če ste v dvomih, se posvetujte z zobozdravnikom, še posebej, če imate težavezobna bolečina.

Dejavniki, ki povzročajo zobni karies

Bakterije so vedno prisotne v vaših ustih in ko bakterije na vaših zobeh pridejo v stik s sladkorji in jih prebavijo. Te bakterije zaužijejo sladkor iz ostankov hrane v vaših ustih, pri čemer ostanejo kisli odpadki kot stranski produkt.

Kislina je tista, ki poškoduje vaše zobe in povzroča karies.

Ne morete odstraniti bakterij iz ust, vendar nekateri dejavniki povečajo prisotnost kisline, ki vodi do zobnega kariesa. Ti dejavniki vključujejo:

 • Redno uživanje preveč sladke hrane. Spet se bakterije hranijo s sladkorjem. Več sladkorja kot zaužijete, več kisline proizvedejo bakterije, ki lahko poškodujejo vaše zobe.
 • Slabe navade ščetkanja zob.
 • Slabe navade uporabe zobne nitke ali medzobnih ščetk.
 • Pomanjkanje rednega čiščenja zob.
 • Redno uživanje visoko kisle hrane.

Poleg dejavnikov tveganja zaradi vsakodnevne dejavnosti je vse več dokazov, da genetika igra vlogo v tem, kako nagnjeni ste k njihovemu razvoju.

Nasveti za zmanjšanje tveganja za zobni karies

Za vsako težavo se najde rešitev. Tako kot obstajajo dejavniki, ki prispevajo k nastanku zobnega kariesa, obstajajo stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate tveganje!

 • Zmanjšajte redni vnos sladkih živil. Manj sladkorja kot daste bakterijam, manj kisline proizvedejo.
 • Zobe si umijte dvakrat na dan. Ščetkanje zjutraj in zvečer pred spanjem zmanjša število delcev hrane, ki ostanejo v grebenih gub na vrhu vaših zob, tako da bakterije zaužijejo manj ostankov hrane.
 • Nitkajte vsaj enkrat na dan, najbolje pred spanjem. Nitkanje zmanjša število ostankov hrane med zobmi, kar zmanjša možnost nastanka interproksimalnega kariesa.
 • Dvakrat letno obiščite svojega zobozdravnika ali ustnega higienika za temeljito čiščenje. Tudi z najboljšimi navadami ščetkanja in nitkanja so lahko nekatera zobna področja težko dosegljiva. Redni obiski ustnega higienika zagotavljajo, da so težko dostopna področja temeljito očiščena in higieniku omogočajo, da pregleda vaše zobe.
 • Zmanjšajte redni vnos kisle hrane. Ko bakterije na vaših zobeh že proizvajajo škodljive kisline, se je najbolje izogibati hrani, ki jim kakor koli pomaga.

Možnosti zdravljenja zobnega kariesa

Če se vam pojavi zobni karies, je najbolje, da poiščete pomoč zobozdravnika. Glede na lokacijo in resnost zobnega kariesa vam bo zobozdravnik priporočil drugačen postopek za ozdravitev vašega stanja.

Ti postopki običajno vključujejo, vendar niso omejeni na naslednje:

 • Krone: Bolniki, ki imajo okluzijski karies, so primerni za krono. Zobozdravniki bodo poškodovani zob zbrusili in na preostalo zadrgo namestili umetno krono. Krona je običajno izdelana iz kovine, porcelana ali smole.
 • Ekstrakcije: če je zob poškodovan tako, da ga ni mogoče rešiti, bo zobozdravnik popolnoma izpulil zob. Nato se lahko odločite, da pustite odprtino takšno, kot je, ali se odločite za zobni implantant.
 • Plombe: Če je zobni karies dovolj majhen, lahko zobozdravnik naredi plombo. Med posegom bo zobozdravnik s finim svedrom odstranil poškodovano sklenino in pustil čisto luknjo. Luknjo nato zapolni z materialom, odpornim na poškodbe, kot sta kovina ali smola.
 • Koreninski kanali: Če zobni karies poškoduje površino zoba do pulpe, mesnatega kanala znotraj zoba, ki vsebuje živce in krvne žile, lahko zobozdravnik priporoči koreninski kanal. Pri tem postopku zobozdravnik izvrta luknjo v zob, izvleče pulpo, očisti kanal in zapre območje, da prepreči izpostavljenost zunanjim bakterijam.

Preprečevanje

Seveda je najboljše zdravilo preventiva. Z zgornjimi nasveti zmanjšajte tveganje za nastanek kariesa. Če naredite dodatne korake za zmanjšanje sladkorja in kislin na zobeh, je tveganje za nastanek zobnega kariesa manjše.

Če pa imate visoko tveganje za zobni karies zaradi razjed na želodcu, sladkorne bolezni ali drugih bolezni, lahko svojo zaščito povečate z uporabo ustnih vod ali gelov, ki so posebej zasnovani za nevtralizacijo kislin.

Mogoče te zanima tudi