Kaj je zobna gniloba in kako jo preprečiti?

by adminpimp

Karies ali zobna gniloba so trajno poškodovana področja na trdi površini vaših zob, ki se razvijejo v majhne odprtine ali luknje. Karies, imenovan tudi zobna gniloba ali karies, nastane zaradi kombinacije dejavnikov, vključno z bakterijami v ustih, pogostim prigrizkom, srkanjem sladkih pijač in nepravilnim čiščenjem zob.

Karies in zobna gniloba sta med najpogostejšimi zdravstvenimi težavami na svetu. Še posebej pogosti so pri otrocih, najstnikih in starejših odraslih. Toda vsak, ki ima zobe, lahko dobi karies, vključno z dojenčki.

Če se votline ne zdravijo, se povečajo in prizadenejo globlje plasti vaših zob. Lahko povzročijo močan zobobol, okužbo in izgubo zob.

Redni obiski zobozdravnika ter dobre navade ščetkanja in nitkanja so vaša najboljša zaščita pred zobno gnilobo.

Zobna gniloba – simptomi

Znaki in simptomi zobne gnilobe se razlikujejo glede na njihov obseg in lokacijo. Ko se zobna gniloba šele začne, morda sploh ne boste imeli nobenih simptomov. Ko se razpad poveča, lahko povzroči znake in simptome, kot so:

 • Zobobol, spontana bolečina ali bolečina, ki se pojavi brez očitnega vzroka
 • Občutljivost zob
 • Blaga do ostra bolečina, ko jeste ali pijete nekaj sladkega, vročega ali hladnega
 • Vidne luknje ali jamice v zobeh
 • Rjav, črn ali bel madež na kateri koli površini zoba
 • Bolečina, ko ugriznete

Kdaj k zobozdravniku

Morda se ne zavedate, da nastaja votlina. Zato je pomembno, da imate redne zobozdravstvene preglede in čiščenja, tudi ko se vaša usta počutijo dobro. Če pa čutite zobobol ali bolečino v ustih, čim prej obiščite zobozdravnika.

Zobna gniloba – vzroki za njen nastanek

Zobna gniloba nastane zaradi procesa, ki se pojavi sčasoma.

Tako se razvije zobna gniloba:

 • Zobne obloge. Zobne obloge so prozoren lepljiv film, ki prekriva vaše zobe. To je posledica uživanja velike količine sladkorja in škroba ter slabega umivanja zob. Ko sladkorja in škroba ne očistimo z zob, se bakterije hitro začnejo hraniti z njimi in tvorijo zobne obloge. Obloge, ki ostanejo na vaših zobeh, se lahko strdijo pod ali nad robom dlesni v zobni kamen. Zobni kamen oteži odstranjevanje zobnih oblog in ustvari ščit za bakterije.
 • Napadi zobnih oblog. Kisline v zobnih oblogah odstranijo minerale v trdi zunanji sklenini vašega zoba. Ta erozija povzroči drobne odprtine ali luknjice v sklenini – prva stopnja kariesa. Ko se predeli sklenine obrabijo, lahko bakterije in kislina dosežejo naslednjo plast vaših zob, imenovano dentin. Ta plast je mehkejša od sklenine in manj odporna na kislino. Dentin ima drobne cevke, ki neposredno komunicirajo z živcem zoba, kar povzroča občutljivost.
 • Uničevanje se nadaljuje. Ko se zobna gniloba razvije, bakterije in kislina nadaljujejo svoj pohod skozi vaše zobe in se premikajo poleg notranjega zobnega materiala (pulpe), ki vsebuje živce in krvne žile. Pulpa postane otekla in razdražena zaradi bakterij. Ker v notranjosti zoba ni prostora za širjenje otekline, se živec stisne, kar povzroči bolečino. Nelagodje se lahko razširi celo izven zobne korenine do kosti.

Dejavniki tveganja za zobno gnilobo

Vsakdo, ki ima zobe, je v nevarnosti, da bo dobil karies, vendar lahko naslednji dejavniki povečajo tveganje:

 • Lokacija zoba. Najpogosteje se zobna gniloba pojavi na vaših zadnjih zobeh (molarjih in premolarjih). Ti zobje imajo veliko utorov, jamic in razpok ter več korenin, ki lahko zbirajo delce hrane. Posledično jih je težje vzdrževati čiste kot vaše bolj gladke in zlahka dosegljive sprednje zobe.
 • Določena hrana in pijača. Živila, ki se dolgo časa držijo zob – kot so mleko, sladoled, med, sladkor, soda, suho sadje, pecivo, piškoti, sladkarije in mete, suhi kosmiči in čips – bodo bolj verjetno povzročila gnitje kot živila ki se zlahka sperejo s slino.
 • Pogosti prigrizki ali pitje. Ko redno prigriznete ali pijete sladke pijače, dajete ustnim bakterijam več goriva za proizvodnjo kislin, ki napadejo vaše zobe in jih obrabijo. In pitje gaziranih pijač ali drugih kislih pijač skozi ves dan pomaga ustvariti stalno kislo kopel nad vašimi zobmi.
 • Hranjenje dojenčka pred spanjem. Ko dojenčki pred spanjem dobijo stekleničke, napolnjene z mlekom, adaptiranim mlekom, sokom ali drugimi tekočinami, ki vsebujejo sladkor, te pijače ostanejo na njihovih zobeh več ur, medtem ko spijo, in hranijo bakterije, ki povzročajo gnitje. To poškodbo pogosto imenujemo karies pri steklenički. Podobna škoda se lahko pojavi, ko malčki tavajo naokoli in pijejo iz skodelice, napolnjene s temi pijačami.
 • Neustrezno ščetkanje. Če si zob ne umijete kmalu po jedi in pitju, se zobne obloge hitro tvorijo in lahko se začnejo prve stopnje gnilobe.
 • Ne dobiva dovolj fluorida. Fluorid, naravni mineral, pomaga preprečevati karies in lahko celo odpravi najzgodnejše stopnje poškodbe zob. Zaradi njegovih koristi za zobe je fluorid dodan številnim javnim vodnim virom. Je tudi pogosta sestavina zobne paste in ustnih vodic. Toda ustekleničena voda običajno ne vsebuje fluorida.
 • Mlajša ali starejša starost. V Združenih državah so kariesi pogosti pri zelo majhnih otrocih in najstnikih. Tudi starejši odrasli so izpostavljeni večjemu tveganju. Sčasoma se lahko zobje obrabijo in dlesni umaknejo, zaradi česar so zobje bolj dovzetni za gnitje korenin. Starejši odrasli lahko uporabljajo tudi več zdravil, ki zmanjšajo pretok sline, kar poveča tveganje za zobno gnilobo.
 • Suha usta. Suha usta so posledica pomanjkanja sline, ki pomaga preprečevati zobno gnilobo, tako da izpira hrano in zobne obloge z zob. Snovi, ki jih najdemo v slini, prav tako pomagajo preprečiti kislino, ki jo proizvajajo bakterije. Nekatera zdravila, nekatera zdravstvena stanja, obsevanje glave ali vratu ali nekatera zdravila za kemoterapijo lahko povečajo tveganje za karies z zmanjšanjem proizvodnje sline.
 • Obrabljene zalivke ali zobni pripomočki. Z leti lahko zobne zalivke oslabijo, se začnejo lomiti ali na njih nastanejo grobi robovi. To omogoča, da se zobne obloge lažje kopičijo in jih je težje odstraniti. Zobni pripomočki se lahko prenehajo dobro prilegati, kar omogoči, da se pod njimi začne gnitje.
 • Zgaga. Zgaga ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) lahko povzroči, da želodčna kislina teče v usta (refluks), kar obrabi sklenino zob in povzroči znatno poškodbo zob. To izpostavi večji del dentina napadom bakterij, kar povzroča karies. Zobozdravnik vam bo morda priporočil, da se posvetujete z zdravnikom, da ugotovite, ali je želodčni refluks vzrok za izgubo sklenine.
 • Motnje hranjenja. Anoreksija in bulimija lahko povzročita znatno erozijo zob in karies. Želodčna kislina zaradi ponavljajočega se bruhanja (čiščenja) spere zobe in začne raztapljati sklenino. Motnje hranjenja lahko motijo ​​tudi proizvodnjo sline.

Zapleti pri zobni gnilobi

Karies in zobna gniloba sta tako pogosta, da ju morda ne jemljete resno. In morda mislite, da ni pomembno, če otroci dobijo karies v mlečnih zobeh. Vendar pa lahko karies in zobna gniloba povzročita resne in trajne zaplete, tudi pri otrocih, ki še nimajo stalnih zob.

Zapleti lahko vključujejo:

 • bolečina
 • Zobni absces
 • Oteklina ali gnoj okrog zoba
 • Poškodbe ali zlomljeni zobje
 • Težave z žvečenjem
 • Premiki položaja zob po izgubi zoba

Ko postaneta karies in gniloba huda, imate morda:

 • Bolečina, ki ovira vsakodnevno življenje
 • Izguba teže ali prehranske težave zaradi bolečega ali težkega prehranjevanja ali žvečenja
 • Izguba zob, ki lahko vpliva na vaš videz, pa tudi na vašo samozavest in samospoštovanje
 • V redkih primerih zobni absces – gnojni žep, ki ga povzroči bakterijska okužba – kar lahko povzroči resnejše ali celo smrtno nevarne okužbe.

Kako preprečiti zobno gnilobo?

Dobra ustna in zobna higiena vam lahko pomaga preprečiti karies in karies. Tukaj je nekaj nasvetov za preprečevanje kariesa. Vprašajte svojega zobozdravnika, kateri nasveti so najboljši za vas.

 • Po jedi ali pitju si umijte zobe s fluoridno zobno pasto. Zobe si umivajte vsaj dvakrat na dan in najbolje po vsakem obroku z uporabo zobne paste, ki vsebuje fluor. Za čiščenje medzobnega prostora uporabite zobno nitko ali čistilo za medzobne prostore.
 • Izperite usta. Če vaš zobozdravnik meni, da obstaja veliko tveganje za nastanek kariesa, vam lahko priporoči uporabo tekočine za izpiranje ust s fluoridom.
 • Redno obiskujte svojega zobozdravnika. Zagotovite si profesionalno čiščenje zob in redne ustne preglede, kar lahko pomaga preprečiti težave ali jih zgodaj odkriti. Vaš zobozdravnik vam lahko priporoči urnik, ki je najboljši za vas.
 • Razmislite o zobnih tesnilih. Tesnilo je zaščitna plastična prevleka, ki se nanese na žvečilno površino zadnjih zob. Zapre utore in špranje, v katerih se nabira hrana, ter ščiti zobno sklenino pred oblogami in kislino. Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) priporoča tesnila za vse šoloobvezne otroke. Tesnilne mase lahko trajajo več let, preden jih je treba zamenjati, vendar jih je treba redno preverjati.
 • Popijte vodo iz pipe. Večina javnih vodovodov ima dodan fluorid, ki lahko znatno zmanjša zobno gnilobo. Če pijete samo ustekleničeno vodo, ki ne vsebuje fluorida, boste zamudili prednosti fluorida.
 • Izogibajte se pogostemu prigrizku in srkanju. Kadarkoli jeste ali pijete druge pijače razen vode, pomagate bakterijam v ustih pri ustvarjanju kislin, ki lahko uničijo zobno sklenino. Če čez dan prigriznete ali pijete, so vaši zobje nenehno na udaru.
 • Jejte hrano, ki je zdrava za zobe. Nekatera živila in pijače so za vaše zobe boljše od drugih. Izogibajte se živilom, ki se dlje časa zagozdijo v utorih in jamicah vaših zob, ali pa jih ščetkajte kmalu po zaužitju. Vendar živila, kot sta sveže sadje in zelenjava, povečajo pretok sline, nesladkana kava, čaj in žvečilni gumi brez sladkorja pa pomagajo pri izpiranju ostankov hrane.
 • Razmislite o zdravljenju s fluoridi. Vaš zobozdravnik vam lahko priporoči občasna zdravljenja s fluoridom, še posebej, če ne dobite dovolj fluorida s fluorirano pitno vodo in drugimi viri. On ali ona vam lahko priporoči tudi prilagojene pladnje, ki se prilegajo vašim zobem za nanos fluorida na recept, če je tveganje za zobno gnilobo zelo veliko.
 • Vprašajte o antibakterijskih zdravljenjih. Če ste še posebej dovzetni za zobno gnilobo – na primer zaradi zdravstvenega stanja – vam bo zobozdravnik morda priporočil posebne protibakterijske vode za izpiranje ust ali druge tretmaje, ki bodo pomagali zmanjšati škodljive bakterije v ustih.
 • Kombinirana zdravljenja. Žvečenje žvečilnega gumija na osnovi ksilitola skupaj s fluoridom na recept in antibakterijskim sredstvom za izpiranje lahko pomaga zmanjšati tveganje za karies.

Mogoče te zanima tudi