Kako pogosto naj menjam zobno ščetko?

by adminpimp

Kako pogosto naj menjam zobno ščetko? Vsakodnevno umivanje zob je ena najpomembnejših stvari, ki preprečuje nastanek kariesa, in naredi več kot le to. Redno ščetkanje zob pomaga tudi pri boju proti boleznim dlesni, kariesu in slab zadah

Zaradi tega je zobna ščetka zelo pomembno orodje za zdravje ust. Orodje, za katerega moramo dobro skrbeti in ga redno menjavati. Zato se morda sprašujete: “Kako pogosto naj menjam svojo zobno ščetko?” Poleg pravilnega ščetkanja dvakrat na dan igra stanje vaše zobne ščetke ključno vlogo pri vašem ustnem zdravju.

Kako pogosto naj menjam zobno ščetko?

Prva stvar, ki jo morate preveriti, ko se odločate, ali potrebujete zobno ščetko, so ščetine. So še trdni? Ali so sploščeni in preveč uporabljeni? Obrabljen? Če je vaša zobna ščetka videti obrabljena, je čas, da jo zamenjate. 

Drug zelo preprost način, da ugotovite, ali je treba vašo zobno ščetko zamenjati, je, da preverite, ali je umazana. Drobni delci hrane na dnu? Potem je čas, da dobite novega. Ste bili bolni? To je še en dober razlog za nakup novega, saj ne želite, da bi v ustih še naprej širili iste bakterije.

Kdaj ste nazadnje zamenjali zobno ščetko? tedne? meseci? leta? ADA priporoča, da jih zamenjate vsake tri do štiri mesece. Če se ne spomnite, kdaj ste nazadnje zamenjali svojega, je čas za novega. 

Otroci so lahko nekoliko trši s svojimi ščetkami, zato jih je treba zamenjati pogosteje kot odrasli. Zabavne zobne ščetke so odličen način, da svoje otroke navdušite za umivanje zob. Če jih vzamete, da si sami izberejo, je lahko fantastičen način, da jih s pravilnim krtačenjem pridobite na krovu.

Ali ščetkate pravilno?

Priporočamo, da si zobe umivate dve minuti naenkrat. Preprost način za to je nastavitev časovnika ali gledanje ure. V idealnem primeru je dobro ščetkanje po vsakem obroku ali po sladkem prigrizku. 

Si lahko preveč umivate zobe? To je malo verjetno, razen če si ščetkate premočno ali to počnete po zaužitju kisle hrane. Dokler si vzamete čas in ščetkate z zobno ščetko v odličnem stanju, vam gre odlično!

Ali so na vaši zobni ščetki bakterije?

Ja! Žalostna resnica je, da so na vaši zobni ščetki bakterije. Zato ti svoje zobne ščetke ne smete deliti z drugimi ljudmi. Obstajajo tudi drugi načini za preprečevanje hitre rasti bakterij. Poleg tega, da ne delite svoje zobne ščetke, tudi ne želite, da se zobne ščetke dotikajo druga druge. 

Pomembno je tudi, kako shranjujete zobno ščetko. Ne želite ga dati v predal, posodo ali karkoli, kar bi preprečilo hitro sušenje. Če ga postavite v zaprt prostor, bo to spodbudilo razmnoževanje in rast bakterij. 

Shranjujte jih stoječe, ne da bi se dotikali drug drugega, na mestu z dobrim kroženjem zraka. Po ščetkanju zobne ščetke ni potrebno razkuževati; preprosto izpiranje z dobro deluje, če ga pravilno shranjujete.

Ne pozabite na redno krtačenje

Če se težko spomnite umiti zobe, niste edini. Označite ga na koledarju, vstavite opomnik v telefon in ne pozabite zamenjati zobne ščetke vsakega družinskega člana vsake tri do štiri mesece. 

Morda boste celo opazili, da se vaše ustno zdravje izboljšuje. Morda pa se bodo vaši otroci veselili svojih novih zobnih ščetk in jih učinkoviteje uporabljali. Nastavite dve minuti na časovnik, pravilno shranite zobno ščetko in vaša usta vam bodo hvaležna. 

Če dobro skrbite za svojo zobno ščetko, bo vaša zobna ščetka dobro skrbela za vas.

Mogoče te zanima tudi