Medzobne ščetke za čiščenje medzobnega prostora

by adminpimp

Ko razmišljate o ohranjanju zdravih ust, mora biti umivanje zob glavna prednostna naloga. Dvakrat dnevno ščetkanje zob z zobno pasto s fluoridom je temelj zdravega nasmeha, vendar obstaja en dodatek, ki lahko resnično spremeni, kako zdrava so vaša usta – in to je uporaba medzobne ščetke.

Čeprav je zobna ščetka najučinkovitejši način za ohranjanje čistih zob, doseže le 60 % površine zob. Uporaba medzobnih ščetk za čiščenje medzobnih vrzeli je ena izmed najlažjih in najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite, da spremenite zdravje svojega nasmeha na bolje.

Zakaj je čiščenje medzobnih prostorov tako pomembno

Zobne obloge se lahko naberejo med zobmi, kamor zobna ščetka ne more priti.

Sčasoma lahko to povzroči karies, vnetje dlesni in slab zadah. Da do tega ne bi prišlo, je dobro, da medzobno ščetko uporabljate kot del vsakodnevne rutine čiščenja.

Medzobna ščetka je majhna ščetka, namenjena čiščenju med zobmi, kamor običajna zobna ščetka ne seže. Vsakodnevna uporaba medzobne ščetke je poleg rednega ščetkanja zob enostaven in učinkovit način za ohranjanje svežih in zdravih dlesni in zob.

Priporočamo čiščenje medzobnega prostora vsak dan, da bodo vaša usta sveža in zdrava.

Ko prvič začnete čistiti med zobmi, vas lahko dlesni rahlo boleče in lahko krvavejo, vendar ne prenehajte, ker so krvaveče dlesni pogosto znak vnetja dlesni. Če v nekaj dneh ne opazite izboljšanja, se obrnite na svojega zobozdravnika.

Izbira prave velikosti medzobne ščetke

Medzobne ščetke so na voljo v različnih velikostih in težko je vedeti, katera je najbolj primerna za vaša usta.

Medzobne ščetke za čiščenje medzobnega prostora
Medzobne ščetke za čiščenje medzobnega prostora

Za najboljši nasvet vprašajte zobozdravnika ali ustnega higienika za priporočilo. Medtem je tukaj nekaj nasvetov za lažji začetek….

 • Poglejte se v ogledalo in vstavite ščetko med zobe, blizu dlesni. Začnite z najmanjšo velikostjo in nadaljujte, dokler se ščetine ščetke ne dotaknejo površine zoba in tkiva dlesni.
 • Ščetka se mora tesno prilegati, vendar se žica ne sme dotikati zob ali dlesni. Krtače nikoli ne silite v prostor.
 • Ko je medzobna ščetka vstavljena, jo približno 2-3 krat pomaknite do celotne dolžine naprej in nazaj. Poskrbite za čiščenje vseh prostorov med zobmi enkrat na dan.
 • Verjetno boste potrebovali dve ali tri različne velikosti ali kombinacijo ene ali dveh ščetk in nitke – vse je odvisno od presledkov med zobmi, ki se običajno razlikujejo po ustih.
Kako izbrati pravo velikost medzobne ščetke

Kako uporabljati medzobne ščetke

Če želite kar najbolje izkoristiti čiščenje medzobnih prostorov, je pomembna pravilna tehnika. Dobra novica je, da je uporaba medzobnih ščetk relativno enostavna za uporabo. Ko jo enkrat usvojite, je to zdrava navada, ki ostane vse življenje.

 1. Med sprednjimi zobmi uporabljajte ravno medzobno ščetko
  Ščetko nežno vstavite med zobe. Ne potiskajte krtače v prostor na silo; nežno obdelajte ali izberite manjšo velikost.
  Medzobno ščetko nekajkrat po celotni dolžini premaknite naprej in nazaj.
 2. Če uporabljate majhno medzobno ščetko na zadnjih zobeh
  Če uporabljate majhno medzobno ščetko (TePe roza, oranžna, rdeča ali modra ščetka), lahko rahlo ukrivite mehak vrat. Z dodajanjem pritiska s prstom olajša doseganje med zadnjimi zobmi.
 3. Če uporabljate večjo medzobno ščetko na zadnjih zobeh
  Pri uporabi medzobnih ščetk večje velikosti lahko dostop med zadnjimi zobmi izboljšate, če žico rahlo ukrivite.
  Medzobna ščetka bo zdržala dlje, če ščetke ne poravnate ali upognete pod drugim kotom.

Pogosta vprašanja o uporabi medzobne ščetke

Kaj je medzobna ščetka in kako jo uporabljati?

Medzobna ščetka je orodje, ki se uporablja za čiščenje medzobnih prostorov med zobmi, kjer zobna nitka ne more doseči. Medzobne ščetke se uporabljajo tako, da se vstavijo v medzobni prostor in nežno premikajo naprej in nazaj, da se odstranijo kosi hrane in zobni oblog.

Kolikokrat na dan naj uporabim medzobno ščetko?

Priporočljivo je uporabljati medzobno ščetko vsaj enkrat na dan, najbolje pred spanjem, ko je čas za temeljito čiščenje zob. Vendar pa je uporaba medzobne ščetke lahko odvisna tudi od individualnih potreb in navad.

Kako izbrati pravo velikost medzobne ščetke za moje zobe?

Velikost medzobne ščetke je odvisna od velikosti medzobnega prostora. Priporočljivo je izbrati najmanjšo možno velikost medzobne ščetke, ki se prilega medzobnemu prostoru, vendar ne sme biti pretesna.

Ali je uporaba medzobne ščetke boleča?

Medzobna ščetka ne bi smela biti boleča, če se pravilno uporablja. Če pa imate občutljive dlesni ali vnetje, lahko uporaba medzobne ščetke povzroči nekaj nelagodja.

Kako pogosto naj zamenjam medzobno ščetko?

Medzobno ščetko je treba zamenjati, ko se njeni ščetine obrabijo ali ko se ščetine razširijo. Priporočljivo je, da se medzobna ščetka zamenja vsakih nekaj tednov.

Ali lahko medzobno ščetko uporabim namesto zobne nitke?

Medzobna ščetka ni nadomestek za zobno nitko, saj se uporabljata za različne namene. Zobna nitka se uporablja za odstranjevanje zobnih oblog iz medzobnih prostorov, medzobna ščetka pa se uporablja za čiščenje večjih medzobnih prostorov, ki niso dostopni z zobno nitko.

Ali je medzobna ščetka primerna za otroke?

Medzobna ščetka je primerna za otroke, vendar le pod nadzorom odraslih. Otroci naj se naučijo pravilne uporabe medzobne ščetke in naj uporabljajo primerne velikosti medzobne ščetke za njihove zobe. Priporočljivo je, da se otroke nauči pravilne tehnike ščetkanja zob in čiščenja medzobnih prostorov, da se preprečijo morebitne poškodbe ali nelagodje.

Ali medzobna ščetka lahko poškoduje moje dlesni ali zobno sklenino?

Če se medzobna ščetka uporablja pravilno, ne bi smela poškodovati dlesni ali zobne sklenine. Vendar pa lahko nepravilna uporaba, kot je preveč pritiskanja ali neustrezna velikost medzobne ščetke, povzroči poškodbe na dlesnih ali zobni sklenini. Zato je pomembno upoštevati navodila za uporabo in izbrati pravo velikost medzobne ščetke za svoje zobe.

Kako naj pravilno očistim medzobno ščetko po uporabi?

Po vsaki uporabi je treba medzobno ščetko temeljito očistiti z vodo. Medzobno ščetko lahko tudi razkužite z uporabo ustne vode ali s posebnim razkužilnim sredstvom za ščetke.

Kaj naj storim, če imam težave z uporabo medzobne ščetke?

Če imate težave z uporabo medzobne ščetke, se posvetujte s svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom. Morda boste potrebovali prilagojene nasvete ali navodila, kako pravilno uporabljati medzobno ščetko, da se izognete poškodbam ali nelagodju.

Mogoče te zanima tudi