Ustni Higienik Ljubljana Za Vaš Zdrav Nasmeh

Ustni Higienik Ljubljana

Ustni higienik Ljubljana igra pomembno vlogo pri zdravju in dobrem počutju pacientov v Ljubljani in njeni okolici. S podporo zobozdravniku in opravljanju ključnih nalog ustnega higienika, so sestavni del zobne in ustne higiene za velik del pacientov.

Najboljši Ustni Higieniki v Ljubljani

Ustni higienik Ula Udovič

1.Ustna Higiena Ula Udovič

Google Ocena: 5,0 (121 ocen)

O Uli Udovič:
Ima 15 let delovnih izkušenj na področju ustne higiene. Pri svojem delu uporablja le najboljše materiale. Vedno stremi k temu, da svoje delo opravi strokovno, natančno in z obilico dobre volje. Prepričana, da se ljudje radi vrnejo tja, kjer sta zaupanje in dober rezultat na prvem mestu!

Naslov:
Koprska ulica 94a, Ljubljana Vič

Skupna ocena: ⭐⭐⭐⭐⭐

Ustna higiena dentalna higiena Alja Kladnik

2. Ustna Higiena Alja Kladnik

Google Ocena: 5,0 (69 ocen)

O Alji Kladnik:
Z vsakim pacientom vzpostavi oseben odnos, prisluhne željam in težavam s katerimi se sooča. V sodobno opremljeni ordinaciji nudi kvalitetno obravnavo in zobozdravstvo prikaže kot pozitivno izkušnjo.  Znanje in izkušnje si je pridobila s strokovnim delom v različnih stomatoloških ordinacijah. Je članica upravnega odbora – Slovensko združenje ustnih higienikov

Naslov:
Ulica bratov Babnik 10, Ljubljana Šiška

Skupna ocena: ⭐⭐⭐⭐

Ustni higienik Vilma Knez

3. Ustni Higienik Vilma Knez

Google Ocena: 4,8 (18 ocen)

O Vilmi Knez: 
Njena zgodba sega v leto 2009, ko je odprla svoje podjetje in zakorakala v vode ustne higiene.  Njen cilj je opraviti delo ustnega higienika kvalitetno in se maksimalno potruditi in  s tem razveseliti stranko. Njene lastne težave s parodontozo so ji omogočile, da je spoznala pomen kvalitetne ustne higiene z nitko ali medzobno krtačko. V letu 2019 se ji je pridružila hči Katja, ki je ekspert za globoke obzobne žepke. 

Naslov:
Majorja Lavriča ulica 12, Ljubljana Šiška

Skupna ocena: ⭐⭐⭐⭐

Naloge Ustnega Higienika v Ljubljani

Ustni higienik opravlja preglede pacientov, nudi nasvete za preventivno nego in izobražuje o ustnem zdravju. Uporabljajo lahko različna orodja in tehnike, vključno z napravami za poliranje ali odstranjevanje zobnega kamna.

Zobni higieniki v Ljubljani svojim pacientom:

 • – Čistijo zobe tako, da odstranijo zobni kamen, zobne obloge in madeže na zobeh.
 • – Zaščitijo zobe s pomočjo fluorida ali zalivk.
 • – Ocenijo pacientovo zdravje ustne votline in zob v ustni votlini ter delijo ugotovitve z zobozdravnikom.
 • – Ugotovitve o stanju ter načrte zdravljenja dokumentirajte v pacientovo kartoteko.
 • – Ena ključnih storitev ustnega higienika je izobraževanje. Lahko vas naučijo pravilnega ščetkanja in nitkanja.
 • – Svetujejo o tem, kako lahko prehrana vpliva na vaše ustno zdravje, in celo predlagajo boljše pripomočke za ustno nego, kot so na primer najboljše zobne krtače ali medzobne ščetke.
Ali zamujate z rutinskim pregledom in čiščenjem? Dogovorite se za obisk zobne ambulante ustnega higienika v Ljubljani.

Zakaj je pomembna ustna higiena in obisk ustnega higienika

Obstaja močna povezava med oralnim in splošnim zdravjem. Kronična zdravstvena stanja, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca, vas izpostavljajo večjemu tveganju za razvoj bolezni dlesni, zobne gnilobe in izgube zob. 

 

Na srečo je te težave mogoče preprečiti z ustrezno ustno nego, vključno z rednimi zobozdravniškimi pregledi in obiski pri ustnem higieniku. 

 

Ko obiščete zobozdravnika zaradi pregleda in čiščenja zob, vaš ustni higienik očisti zobne obloge v ustih. Prav tako ustni higieniki poiščejo znake težav in vam svetujejo, kako izboljšati svoje ustno zdravje. 

 

Biti proaktiven je še posebej pomembno, če imate kronično zdravstveno stanje, ki vas ogroža.

Ustni higienik v Ljubljani

Paradontalna bolezen – kako pomaga ustni higienik

Parodontalna bolezen je vnetna bolezen, ki uniči dlesni in druge podporne strukture (kost) okoli zob. Primeri segajo od blagega gingivitisa do hujšega parodontitisa. Cilj je preprečiti parodontalno bolezen s temeljito profilakso (čiščenjem) in izobraževanjem pacientov. Ko pacientu odkrijemo parodontalno bolezen, je naš cilj preprečiti napredovanje bolezni.

Zdravljenje paradontalne bolezni

Ko je pacientu diagnosticirana parodontalna bolezen (bolezen perio ali dlesni), lahko zobozdravnik priporoči luščenje in glajenje zobnih korenin. To se včasih imenuje globinsko čiščenje. 

 

To zdravljenje lahko zagotovi zobozdravnik ali ustni higienik. Antibiotični geli se uporabljajo skupaj z luščenjem korenin za zdravljenje parodontalne bolezni in jih je mogoče uporabiti ob istem terminu kot glajenje in luščenje korenin. Glajenje korenin se običajno izvaja v lokalni anesteziji.

 

Lokalno anestezijo lahko izvajajo le zobni higieniki z licenco za izvajanje injekcij. Vsi zobni higieniki nimajo takšne licence.

 

Parodontalno čiščenje (perio vzdrževanje) je zdravljenje, ki se izvaja pri ljudeh s parodontalno boleznijo vsaj vsake tri mesece, da se prepreči nadaljnja izguba kostne mase. To zdravljenje običajno izvaja ustni higienik. Čas je ključnega pomena za bolnike s parodontalno boleznijo. 

 

Ta tretma je podoben preventivi, vendar je dodatna pozornost namenjena predelu pod dlesnijo. Higienik spremlja povečano globino žepa in izgubo kosti. Naš cilj je zmanjšati globino obzobnih žepov, zdravje obzobnih tkiv in zaustaviti izgubo kosti. Te cilje je težko doseči, če pacient ne pride vsaj vsakih 90 dni.

 

Kaj počne ustni higienik v Ljubljani v svoji zobni ambulanti?

Sami lahko veliko pomagate sebi in ustnemu higieniku, saj ste vi tisti, ki skrbite za svoja usta in ustno higieno med obiski ordinacije. Vaš zobni higienik vam bo pokazal, kako odstraniti zobne obloge z zobno ščetko in zobno pasto s fluoridom. Le tako se boste znebili zobnih oblog.


Pokazali vam bodo tudi, kako očistiti medzobni prostor z medzobnimi ščetkami, nitko ali trakom.

Obstaja veliko izdelkov za ustno nego, ki jih lahko dobite, vključno s specializiranimi zobnimi pastami, električnimi zobnimi ščetkami in ustnimi vodami. Vaš higienik vam bo priporočil tiste, ki so za vas najbolj primerni.

 

Priporočamo, da sledite trem preprostim korakom za ohranjanje zdravih zob in dlesni:

 • – Zvečer si zobe umivajte nazadnje in vsaj še enkrat čez dan z zobno pasto s fluoridom.
 • – Zmanjšajte pogostost uživanja sladkih jedi in pijač.
 • – Redno obiskujte svojo zobozdravniško ekipo, tako pogosto, kot vam priporočajo.
 • – Zmanjšanje količine sladkorja v vaši prehrani in števila obrokov čez dan lahko pomaga zmanjšati možnost razvoja zobne gnilobe. Vaš higienik vam lahko pomaga tako, da preuči vaše težave in vašo prehrano ter poda nekaj priporočil, ki jih morate upoštevati.
 • – Žvečenje žvečilnega gumija brez sladkorja 10 minut po obroku lahko pomaga tudi pri preprečevanju zobne gnilobe. Zaradi žvečilnega gumija vaša usta proizvedejo več sline, ki izniči kislino, ki nastane v ustih po pitju in jedi.

Redno profesionalno čiščenje z odstranjevanjem zobnih oblog in zobnega kamna v kombinaciji z ustrezno nego zob in dlesni doma bo pomagalo ohranjati vaša usta zdrava. Čista in zdrava usta bodo polepšala vaš videz, vam pomagala ohraniti zobe in vam zagotavljala svež dah.

To je bistvena naloga strokovnega ustnega higienika v Ljubljani. Skrbno bo odstranili trde obloge zobnega kamna, ki se nabirajo na zobeh, in vas naučil, kako preprečiti njihov ponovni nastanek. To bo zelo upočasnilo napredovanje bolezni dlesni.

 

S pogovorom o vaši prehrani in priporočilom drugih preventivnih ukrepov vam lahko ustni higienik pomaga ohraniti rutino, ki bo preprečila zobno gnilobo. Redni obiski in svetovanje vam bodo pomagali okrepiti zaupanje v ohranjanje zdravja vaših ust.

Odstranjevanje oblog in poliranje je običajno neboleče. Če pa imate kakršne koli težave z ustno higieno, lahko ustni higienik uporabi anestetične kreme ali vam da lokalni anestetik. Pomembno je, da o tem obvestite higienika, da vam lahko pomaga pri bolečinah.

Stroški zdravljenja pri ustnem higieniku se razlikujejo glede na to, kaj se izvaja, in od ordinacije do ordinacije. Pomembno je, da ugotovite stroške, preden začnete zdravljenje, tako da pridobite pisno ponudbo ali se seznanite s cenikom ustnega higienika.